Nopeampi haku = Ctrl + F



lauantai 12. lokakuuta 2013

Happo-emäsreaktion tasapaino (Le Châtelier-Braunin periaate)

Kehittäjät: Henry Louis Le Châtelier ja  Karl Ferdinand Braun

Happo-emäsreaktion tasapainoon vaikuttavat tekijät:

  • Paine, jos reaktioyhtälössä on mukana kaasu

PCl5 (g) <-=-> PCl3 (g) + Cl2 (g) voidaan huomata, että reaktiotuotteissa on enemmän molekyylejä, yksi fosforitrikloridi ja yksi kloori. 


Paineen nostaminen vie reaktiota suuntaan, jossa kaasumolekyylien määrä on pienempi (tässä tapauksessa vasemmalle)
Paineen laskeminen vie reaktiota suuntaan, jossa kaasumolekyylien määrä on suurempi (tässä tapauksessa oikealle)


  • Lämpötila

Eksotermisessä (Lämpöä tuottavassa ja jonka entalpia muutos on negatiivinen esim; ΔH=-100) reaktiossa lämmön nostaminen vie reaktiota lähtöaineiden suuntaan. Lämmön laskeminen puolestaan reaktiotuotteiden.


Endermisessä (Lämpöä sitovassa ja jonka entalpia muutos on positiivinen esim; ΔH=100) vastakkaiseen suuntaan. Eli lämpöä laskiessa lähtöaineiden suuntaan ja taas nostaessa reaktiotuotteiden.


  • Konsentraatio

Jos lähtöaineita vähennetään tai tuotteita lisätään, reaktion tasapainotila siirtyy lähtöaineiden puolelle. Jos puolestaan tuotteita vähennetään tai lähtöaineita lisätään, reaktion tasapainotila menee tuotteiden puolelle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti