Monesti on vaikea päätellä onko reaktio eksoterminen vai endoterminen.
Kysymys: Onko ruokasuolan liukeneminen veteen endoterminen vai eksoterminen?
Vastaus:
Ensimmäinen tapa todistaa reaktion entalpia käyttämällä Le Chatelierin periaatetta. Todetaan, että endoterminen, koska lämpötilaa nostaessa liukoisuus paranee. Jos se puolestaan laskee, kyseessä on eksoterminen reaktio. HUOM! Ei päde kaikkiin suoloihin. (Esimerkiksi ns. Kuumaliuoituksessa KCl erottaminen NaCl perustuu siihen, että KCl liukoisuus ei parane juurikaan lämpölisättäessä toisin kuin NaCl)
Toinen tapa on todistaa
Na + Cl2 = -3360 kJ/mol^-1=> NaCl2
Koska natriumkloridin muodostuminen on eksoterminen reaktio on purkautuminen oltava endoterminen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti